seo uzmani

Seo Uzmanı Nedir Nasıl Olunur?

SEO • 20 Kasım 2021 • Yazar: admin

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanı, web siteleri çeşitli arama motorlarında (Google, Yandex, Bing, vb.) üst sıralara çıkarmak için gerekli olan çalışmaları yürüten kişilere denir. Kullanıcı davranışlarını analiz ederek, web sitesinde bu doğrultuda iyileştirmeler yapar. Son yıllarda birçok meslek grubunun, internette var olmak istemesiyle, web sitelerine talep daha da arttı. Fakat bu artan talebi karşılayabilecek kadar uzman olmaması, bu sitelerin kalitesinin düşük olmasına sebep olmaktadır.

SEO Uzmanının Görevleri Nelerdir?

Sorumlu oldukları web sitesinin SEO çalışmalarını yapmak ilk görevidir. Sitenin eksikleri, trafiği nasıl arttıracağı, potansiyel kullanıcıları çekmek için neler yapılabileceği gibi konuların analiz ve planlamasını yaparak belirlediği strateji doğrultusunda optimizasyon çalışmaları yürütür. Optimizasyon çalışmaları site içi optimizasyon ve site dışı optimizasyon olarak iki ayrı analiz olarak incelenir:

Site İçi Optimizasyon

site ici optimizasyon

Site içinde yapılan gerekli düzenlemeler, site içeriğinin iyileştirilmesi gibi daha çok siteyi direk ilgilendiren SEO uygulamalarıdır.

Site içi optimizasyonun en önemli uygulamalarından biri içerik yazımıdır. Düzenli ziyaretçi sağlayan, dikkat çekici, kaliteli, okuyanı konuyla ilgili yeterince bilgilendirecek kadar temiz içerik çıkarabilmek çok önemlidir. Bu özellikleri olmayan herhangi bir içerikle iyi bir SEO uygulaması yapılamaz.

Bir diğer önemli araç ise etiketlerdir. Ziyaretçiler tarafından görülmeyen ama erişilebilirliği olan ve arama motorlarında görünen, < head > bölümünde bulunan meta description gibi etiketler, site içi optimizasyonda önemli bir konumdadır. Linklerle alakalı çalışmalar yapılarak bağlantılar kontrol edilmeli hem aram motoru hem de ziyaretçi için düzenli bir bağlantı sistemi oluşturulmalıdır. Aynı zamanda anahtar kelimelerin analizleri yapılmalı, hangi kelimenin ne oranda bulunduğu tespit edilmelidir.

Site Dışı Optimizasyon

site disi optimizasyon

Site dışında gerçekleşen uygulamaların hepsine site dışı SEO çalışması denir.

SEO uzmanının, siteyi dizine nasıl kaydedeceğini iyi bilmesi gerekir çünkü sitenin saygın dizinlerde yer alabilmesi, site dışı optimizasyon için önemli bir uygulamadır. Sitenizin dışında, siteye atıfta bulunan makaleler ve siteye backlink veren yazılar da önemli unsurlardır. İnternette gittikçe büyüyen forumlar, bloglar ve çeşitli sosyal ağların, sitenizle alakası olduğu müddetçe, sizden bağlantı alması veya yazılarınızdan bölümler yayınlaması sizin de büyümenizi sağlayacaktır.

Seo Uzmanı Olmanın Avantajları Nelerdir?

  • Sitenizin trafiğini ve sıralamasını arttırabilirsiniz,
  • Çevrimiçi para kazanmak ya da iş kurmak için sıralamalardan ve arama motoru trafiği artışından faydalanabilirsiniz,
  • Girişimci ya da blog yazarıysanız, bir SEO uzmanıyla anlaşmak yerine SEO çalışmalarınızı kendiniz yaparak daha fazla para kazanabilirsiniz,
  • SEO çalışmasının nasıl olduğunu bildiğiniz için hangi danışman veya şirketle çalışacağınıza karar verebilirsiniz,
  • SEO paketlerinin içeriğini bildiğiniz için hangi paketin sitenizin sıralamasını yükselteceğini bilirsiniz,
  • Pazarlama yöneticisiyseniz, SEO bilginiz sizi diğer meslektaşlarınızın bir adım önüne geçirecektir,
  • İşletmelerini internete taşımak isteyenler için SEO artık bir tercih değil zorunluluktur. SEO analizleri yapılmadan oluşturulan bir sitenin, bu rekabet ortamında hayatta kalması imkansızdır. Bu sebeple SEO bilmek size hem yeni iş imkanı sunar hem de var olan işinizi daha ileri taşımanıza yardımcı olur.

SEO Uzmanının Bilmesi Gerekenler

  • Temel seviyede hosting ve domain yönetimi bilgisi,
  • Temel seviyede kodlama ve yazılım bilgisi,
  • Google Search Console özelliklerini hakim olmak,
  • Google Analytics’in bütün özelliklerine tamamen hakim olmak,
  • Site içi SEO yönetimi,
  • SEO analiz araçlarını iyi kullanabilmek,
  • Rakip ve sektör analizinde iyi olmak,
  • Google Ads Keyword Planner kullanmayı bilmek,
  • Sitenin, kendi sektöründe kullanılan anahtar kelimelerinin tespitini doğru yapıp site sahibine bunları önermeli,
  • Site içi anahtar kelimeleri analiz ederek, her rekabete farklı yoğunluk belirleyebilmeli,
  • Google indexleme kriterlerine göre indexleme sorununun hangi kriterden olabileceğini tespit edebilmeli,
  • Robots.xt ve htaccess dosyalarının kontrolüne hakim olmalı,
  • Site içeriklerinin SEO uyumluluğunu kontrol edebilmeli,
  • Link kaynakları bularak bunlara en uygun paylaşımları yapabilmeli,
  • Algoritma güncellemesinden etkilenen kriterleri analiz edebilmeli,
  • Sitenin sıralamasının düştüğü durumlarda sorunları doğru bir şekilde tespit ederek çözüm üretebilmeli.

Bu kriterler doğrultusunda, SEO uzmanlarının aslında ne kadar donanımlı olması gerektiğini görmüş olduk. Yapılan en ufak hata sitede geri dönüşü zor olan sorunlara yol açabilir. Bu sebeple SEO bilginizin eksiksiz olduğuna emin olduktan sonra bu işe girmenizde fayda var.

SEO Uzmanı Nerelerde Çalışabilir?

Genel olarak şirketler kendi bünyesine SEO uzmanı almadığı için bu ihtiyaçlarını dijital ajanslarla anlaşarak gidermeye çalışmaktadır. Bu sebeple SEO uzmanları dijital ajanslarda veya e-ticaretle uğraşan kurumsal firmalarda rahat bir şekilde iş bulabilirler. Aynı zamanda kendi işlerini de kurarak bağımsız olarak çalışmalarını sürdürebilirler.

Hangi yolu seçerseniz seçin, günümüzde SEO uzmanlarına ihtiyaç çok fazladır. Sektörde de bu ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu alanda kariyer yapmaya karar verirseniz, belirli bir seviyeye geldikten sonra rahatlıkla iş bulabilirsiniz.

Neden SEO Uzmanına İhtiyaç Duyarız?

İnternet sitenizde SEO çalışmalarını yürütebilmeniz için, yeterli donanıma, bilgiye ve deneyime sahip bir SEO uzmanıyla anlaşmanız gerekir. İyi bir SEO uzmanıyla çalışmanın size bazı avantajları olacaktır:

  • SEO çalışmalarınızı bir uzmana emanet etmiş olursunuz,
  • Google’ın belirlediği kriterler doğrultusunda SEO çalışması yapmış olursunuz,
  • Rakip analizini daha iyi yapabilirsiniz,
  • Güncellemelerde sitenize en doğru müdahaleyi yapmış olursunuz,
  • Sitenizin SEO ve organik trafiğinin raporunu alabilirsiniz.

SEO aynı zamanda sitenizin mobil uyumu içinde önemlidir. Mobil uyumluluğu olmayan sitelerin arama sonuçları pek başarılı olmaz. Gerçek bir başarı için tüm faktörlerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. SEO uzmanı sitenizin başarılı olmasında gereken tüm faktörleri en doğru şekilde yerine getirmeye çalışır.

SEO paketlerimizi inceleyerek, profesyonel SEO yardımı alabilirsiniz.

Nasıl SEO Uzmanı Olunur?

Günümüzde henüz herhangi bir otorite “SEO Uzmanı” unvanı vermemektedir. Uzman unvanını alabilmek adına resmi bir diploma ya da geçerliliği olan bir sertifika bulunmamaktadır. Sadece bazı eğitimlere katılabilir ve oradan katılım sertifikaları alınabilir.

SEO uzmanı olmak istiyorsanız, sektörde aktif olarak çalışan ajanslarda staj yapabilir veya SEO ile ilgili eğitimlere katılabilirsiniz. Bunların dışında kendiniz de başlangıç için birkaç adım izleyebilirsiniz;

Arama Motorlarını Tanıyın

Günümüzde aktif olarak kullanılan birçok arama motoru bulunmaktadır. En çok kullanılan, popüler arama motorlarından neredeyse ilki Google diyebiliriz. İnternette aktif olan herkesin en çok istediği şey ise Google listesinde ilk sıralara çıkmaktır. Bu sebeple arama motorlarının, özellikle de Google’ın, çalışma prensibini bilmek en önemli adımdır.

Google arama’nın işleyiş şekli konusunda tüm ayrıntılara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yenilikleri Takip Edin

Dijital dünyada sürekli gerçekleşen yenilik ve güncellemeleri düzenli olarak takip etmek gerekir. Bugünün Google sıralama kriterleriyle yarınınki birbirinden farklı olabilir. Dünya çapında yayın yapan arama motoru bloglarını günlük olarak takip etmeniz, sektör gündemini yakından takip etmenize yardımcı olacaktır. Bunlarla birlikte, SEO uzmanlarının bulunduğu sosyal medya gruplarına, sayfalarına ya da yardımlaşma forumlarına da üye olabilirsiniz.

Buradan  ücretsiz olarak hangi anahtar kelimenin ne kadar arandığı, bu ay içerisinde lokasyon bazlı yapılan arama sonuçlarını inceleyebilirsiniz.

Raporlama Becerinizi Geliştirin

SEO uzmanları yazılım dilini tam olarak bilmese bile bazı teknik bilgilere hakim olması gerekir. Yazılımda nelerin yapılabilir ya da yapılamaz olduğunu bilmesi ve yazılımcıyı doğru yönlendirebilmesi gerekir. Raporlama, işin geçmişi ve ilerleyişini takip edebilmeniz için en önemli adımdır. Her bölümün detaylıca raporlanması gerekir. SEO hatalarının, Google raporlarının, ziyaretçi trafiği analizlerinin, farklı SEO araçlarından edinilen bilgilerin düzenli olarak raporlanması gerekir.

SEO Araçlarını Kullanmayı Öğrenin

SEO araçları sayesinde birçok analize kolay yoldan ulaşabilirsiniz. Link analizleri, anahtar kelime analizleri, teknik kontroller, sayfa hız skorları gibi birçok bilgiye bu araçlar sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Birkaç ücretsiz analiz yapabileceğiniz site bulunmaktadır;

Uygulama Yaparak Deneyim Kazanın

Öğrendiklerinizi uygulayabilmek bu noktada çok önemlidir. Bilgilerinizin teoride kalmaması adına basit bir web sitesi açarak burada öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. İnternetten SEO hakkında çok fazla bilgiye ulaşabilirsiniz fakat deneyim kazanmanız işi öğrenmende yardımcı olacak en önemli adımlardan biridir.

Etkinliklere Katılın

SEO ile ilgili olan bütün etkinliklere katılmaya gayret edin. Bildiğiniz konular üzerinde bile olsa etkinliklere katılmanız, sektörü içinde olmanızı, sektörden insanlar tanımanızı ve bu sayede yeni bağlantılar kurmanızı sağlar. Daha önce karşılaşmadığınız bir problem olduğunda, bu kişilere danışarak size gönüllü destek olmasını sağlayabilirsiniz.

SEO Uzmanında Aranan Koşullar

  • Araştırmacı olmaları gerekir,
  • Yenilikçi olmaları ve yeniliği takip etmeleri gerekir,
  • Kendini sürekli geliştirmelidir,
  • Disiplinli ve düzenli çalışmalıdır,
  • Analiz ve raporları referans alarak konuşmalı, boş vaatlerde bulunmamalıdır,
  • Olmayacak iş için ümit vermemeli, gerçekçi olmalıdır,
  • Çalışmalarını eş zamanlı raporlayarak müşteriye sunmalı, dürüstlüğe önem vermelidir,
  • Çalışmalarını benimsemelidir,
  • Çalışma süresinin bitmesi durumunda, proje kendisiyle devam etmeyecekse başka bir uzmanın neler yapması gerektiğine dair raporu müşterisine sunmalıdır.

SEO Uzmanlığı Eğitimi

SEO eğitimi almadan önce ne istediğinize karar verip iyi bir araştırma yapmanız gerekir. Eğitim alacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç kriter bulunur;

Eğitim İçeriklerine İncelemeyi Unutmayın

En önemli kriter eğitim alacağınız yerin donanımlı bir eğitim vermesidir. Eğitimi almadaki amacınız SEO öğrenmek olduğu için uygulama yapabileceğiniz kaliteli programları size sağlamaları gerekir. Bunu sağlayamayacak amatörlükte olan kurs yerlerinden uzak durmalısınız.

Ders programında neler işleneceğini gün gün takip edebileceğiniz yerleri bulmalısınız. Birkaç başlıkla, detaylı eğitim vermeyen yerlere kayıt yaptırmamaya özen gösterin. İleri düzey eğitimler ve uygulamalı dersler verebilecek olan SEO kurslarını tercih etmelisiniz. Doğru tekniklerle öğretilen bilgilerle rakiplerinizi eleyebilirsiniz.

Sertifika Programlarına Katılmaya Özen Gösterin

İşe alım sürecinde uzmanlığınızı belgeleyebilmeniz için elinizde bir diploma ya da sertifika olması, işverenin dikkatini çekmede en büyük referansınız olacaktır. Bu sebeple SEO uzmanlığı kursu almaya karar verdiğinizde özellikle size başarılı olduğunuza dair belge verebilecek yerleri seçmelisiniz.

Google Dijital Atölye ‘nin online kurslarını da inceleyebilirsiniz.

Deneyimli Kursları Tercih Edin

SEO yaklaşık olarak 10 senedir var olan bir kavram olsa da son 4-5 senedir önem verilmektedir. Bu sebeple kurs alacağınız yerin en az 5 yıldır hizmet veriyor olmasına dikkat etmelisiniz. Deneyimli olan kurs merkezlerinden alacağınız eğitimlerle daha donanımlı bir uzman olabilirsiniz.

Eğitim Veren Kişileri Araştırın

SEO eğitiminde en önemli unsurlardan biri eğitmenlerdir. Ne iş yaptıkları, hangi üniversiteyi bitirdikleri, hangi şirketlerde çalıştıkları, SEO hakkında yazdıkları kitap ya da makalelerinin olup olmaması, deneyimlerinin ne olduğu gibi konuları, kurs merkezine kayıt yaptırmadan önce mutlaka araştırın.

Uygulama Yapan Kursları Tercih Edin

SEO eğitiminin teoriden çok uygulamaya dayalı olması gerekir çünkü SEO uygulama yapılarak öğrenilir. Eğer donanımlı bir uzman olmak istiyorsanız sizi uygulama konusunda eğitecek olan kursları tercih etmelisiniz. Konuyu teorik olarak anlatıp uygulamada gösterebilecek yerler yararınıza olacaktır. Ne kadar çok uygulama yaparsanız o kadar hızlı uzman olursunuz.

Kariyer Fırsatı Sunan Yerleri Tercih Etmelisiniz

SEO eğitimi almadaki amaçlardan biri de kurs sonunda bu konuda uzman olmuş olmaktır. Eğitim bitiminde size kariyer fırsatı sunamayacak olan yerlerden eğitim almamalısınız.

SEO Eğitimi Fiyatları

Bu kadar kaliteli ve donanımlı bir eğitimin maliyeti de aynı oranda biraz fazla olacaktır. Fakat yine de kayıt yapmadan önce kurs yerlerinin eğitim içeriklerini iyice araştırmalı ve piyasa fiyatları hakkında bilgi edinmelisiniz. Uygun ücretlerle de eğitim almanız mümkün olabilir.





Yorumlar 0

Fikrinizi Söyleyin
backlink nedir
SEO • 22 Kasım 2021 • Yazar: Seobaz Destek
Backlink Nedir?

Bir web sitesinin farklı bir web sitesine link vermesine kısaca backlink denir. Web sitesinde bulunan özgün bir içeriğin, başka bir web sitesi yöneticisi tarafından fark edilerek…

seo uyumlu icerik
SEO • 13 Ekim 2021 • Yazar: Seobaz Destek
Seo Uyumlu İçerik Nasıl Hazırlanır?

Web sitelerinde yayınlanacak olan içeriklerin arama motorları tarafından daha fazla kullanıcılara ulaştırılması için seo uyumlu olması önemlidir. Arama motorları, belirlenen…

Hoşgeldiniz

Burada seo konuşulur, seo yazılır, seo desteklenir, seo için fikir üretilir. Bizim işimiz seo siz de hazırsanız buyrun, başlayalım!

Hemen Teklif Al

Burada seo konuşulur, seo yazılır, seo desteklenir, seo için fikir üretilir. Bizim işimiz seo siz de hazırsanız buyrun, başlayalım!

FİYAT TEKLİFİ AL

Garantili Trafik Artışı & Büyüme Hedefi

Aylık SEO Hizmeti ile minimum 3 aylık sözleşmeli projelerde minimum %12’den %100’e kadar büyüme hedefi veriyoruz.