google search console 1

2021’de Google Search Console Rehberi

Google Araçları • 16 Ocak 2022 • Yazar: admin

Google’nin kendi aracı olan Google Search Console (Google Webmaster) ile, web sitenizin istatistiksel verilerini, Google botlarının sitenizi taradığı ve nasıl göründüğü hakkında bilgi vermektedir.

Google Search Console Nasıl Kurulur?

Web sitenizi Google search console’ye eklemek için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz. Gelen sayfa üzerinden Google Search Console kurulum adımlarına devam etmelisiniz.

google-search-console-kurma

Web sitenizi Google search console aracına bağlamak için doğrulama yapmanız gerekmektedir. Doğrulama yapmak için iki yöntem bulunmaktadır.

  1. Mülk Türü: İlk doğrulama türü, web sitenin etki alanlarını dahil edecek ve kullanılan protokoller için otomatik olarak mülk oluşturacaktır.
  2. Mülk Türü: Belirlemiş olduğunuz protokol ve etki alanı dahil olacaktır. Alt etki alanı eklemek için yeni bir mülk oluşturmak gerekmektedir. Bu mülk türünde birçok doğrulama yöntemi bulunmaktadır. Doğrulama yöntemleri şunlardır:
  • Html Dosyası Yükleme: Search console tarafından aldığınız html dosyasını, web sitenin ana dizinine yüklemeniz yeterlidir. Yükleme işleminden sonra doğrula butonuna bastığınız zaman dosya doğru yüklendiyse mülk onaylanacaktır. Sizi mülk sayfasına aktardıysa başarılı ile onaylamış olacaksınız.
  • Html Etiket Ekleme: Sunucuya dosya yüklememek için alternatif olarak bu doğrulama yöntemi kullanılabilmektedir. Verilen html etiketini web sitenizin ana sayfasına eklemeniz gerekir.
  • Google Anlystic ile Doğrulama: Daha önceden Google anlystic hesabınız var ise bu yöntem ile doğrulama yapabilirsiniz. E-posta adresiniz Google anlystic hesabı üzerinde yetkili ise, search console ile bağlamak istediğin zaman otomatik olarak doğrulanacaktır.

Search Console’da Web Sitesi Nasıl Eklenir?

Önerilen doğrulama yöntemini kullanarak etki alanını arama konsoluna eklemelisiniz. Dosa indirme kısmından Google ile başlayan html uzantılı dosyaya tıklayarak inmesini sağlıyoruz. İndirilen dosyayı web sitenin ana dizinine atmanız gerekmektedir.

File Manager aracı ile dizine dosya atma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Dosya yüklendikten sonra search console aracına geri dönmeli ve kaldığınız sayfadan doğrula butonuna basmalısınız. Artık web siteniz search console aracına eklenmiştir. Mülke git butonuna basarak ilgili istatistik ve işlemleri elde edebilirsiniz.

Tüm Detaylarıyla Search Console Nasıl Kullanılır?

Search console panelinde bulunan tüm bölümlerin ne işe yaradığını ve ne amaçla kullanıldığını biliyor olmanız gerekir. Bu sayede panelleri daha iyi tanıyabilir ve kafa karıştıran bölümleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Google Search Console Önizleme Menüsü Ne İşe Yarar?

Ön izleme menüsü web sitenizin, basit olarak istatistiklerini göstermektedir. Detaylı olarak görmek için ise ilgili raporları açabilirsiniz. Performans bölümünde web sitenize hangi tarihler arasında, kaç kişinin girmiş olduğunu görebilirsiniz. Bunu daha detaylı olarak araştırmak için performans bölümünden analiz yapabilirsiniz.

Performans Menüsü Ne İşe Yarar?

Performans menüsü, web sitenin istatistiklerini barındırır. Tıklanma, gösterim, konum gibi bilgiler elde edilmektedir. Aranma sorgularını inceleyebilir ve hangi kelime üzerinde ziyaretçi geldiğini analiz edebilirsiniz. Ziyaretçilerin cihaz/konum ve ve tarihler arasında filtreleme özelliği ile hedef kitlenizi tanımanıza yardımcı olacaktır.

Bu istatistikler kısaca şu şekildedir:

  • Sitenin tıklanma sayısı
  • Sitenin gösterim sayısı
  • Sitenin ortalama tıklanma oranı
  • Sitenin ortalama konumu

Bu istatistikler ile web sitenizin durumunu analiz edebilirsiniz. Ziyaretçilerinizi web siteniz hakkında bilgilendirmeli ve yarar sağlamalısınız.

search console performans

search console performans menüsü

 

Bu filtrelemeler ile web sitenizin geçen ay, geçen yıl ve özel bir yıl aralığındaki tıklanma oranı, gösterim oranı ve ortalama konum bilgilerini elde etmek de mümkündür. Örneğin son 28 gün seçeneğini seçip uygula dediğiniz zaman, 28 gün içindeki gelen bilgileri görebilirsiniz.

Toplam Tıklanma Sayısı: Google üzerinden web sitenize giren kişilerin sayısıdır.

Toplam Gösterim Sayısı: Web sitenizin, arama sonuçlarında görüntülenmesi anlamına gelmektedir. Tıklama sayısına bağlı kalmadan gösterim olarak yansımaktadır.

Ortalama Tıklanma Oranı: Sitenizin ortalama tıklanma oranıdır. Bu değer yüksek ise, arama sonuçlarında ziyaretçileri web sitesine çektiğiniz anlamına gelmektedir.

Ortalama Konum: Web sitenizin arama sonuçlarındaki ortalamasıdır. Arama sorgusunda bir içerik üçüncü sırada, diğer içerik ise yedinci sırada ise ortalama olarak konum beştir.

Sorgular Ne İşe Yarar?

Google üzerinden ziyaretçilerin en çok hangi anahtar kelimeyi aratıp web siteyi bulduklarını göstermektedir. Ne kadar ziyaretçinin tıkladığını ve gösterimlerini veri olarak sunmaktadır.

Sayfa Sayısı Ne İşe Yarar?

Sayfaların tıklanma ve gösterim verilerini elde etmeyi olanak sağlamaktadır. Bu veriler ile en çok tıklanma aldığınız sayfaları bulabilirsiniz. Kullanıcıların hemen çıkması, o sayfanın yeterince bilgi vermemesi gibi birçok kritere bağlıdır. Sayfa kalma süresini artırmak için optimizasyon yapabilirsiniz.

Ülkeler Ne İşe Yarar?

Gelen ziyaretçilerin ülke bazlı bilgisini öğrenebilirsiniz. Web sitenize hangi ülkeden kaç kişi geldiğini bu alandan analiz yapabilirsiniz.

Cihazlar Ne İşe Yarar?

Cihazlar menüsü üzerinde ziyaretçilerin hangi cihaz ile siteye girdiğini ölçümleyebilirsiniz. Mobil ve masaüstü cihazlar olarak iki kısma ayrılmaktadır. Siteye gelen ziyaretçi cihazlarını, gelen yükseklik oranına göre optimize edebilirsiniz.

Google Search Console Url Denetim Menüsü Ne İşe Yarar?

Bağlantı denetim menüsü Google aramalarında sayfanızın çıkması için Google botlarına haber verilen bölümdür. Önümüze gelen kutu üzerinden indekslenmesini istediğiniz sayfayı gönderebilirsiniz.

Not: Birden fazla kez istek göndermek, indekslenme süresini kısaltmayacaktır. Gönderilen içeriklerin kesin olarak indeks alacağı da söylenmemektedir.

Google Search Console Kapsam Menüsü Ne İşe Yarar?

Kapsam menüsünde sitenizde bulunan hatalar ve indekslenmeyen sayfaları analiz edebilirsiniz. Oluşan bu hataları önlemek için çalışmalar yapmalısınız.

Bir diğer sorun ise dizine eklendi fakat site haritası gönderilemedi adlı hatadır. Bir site haritası dosyası oluşturmanız ve oluşturduğunuz site haritasını da Google’ye bildirmeniz gerekmelidir.

Search Console İle Sitemap Dosyası Gönderme

Özel yazılım kullanıyor iseniz site haritası dosyası oluşturmak için 3.taraf araçlardan yardım alabilirsiniz. Bu bağlantıya tıklayarak sitemap oluşturmak için yönlendirileceksiniz.

Özel Yazılım için Sitemap Oluşturma

Bağlantı üzerinden çıkan herhangi bir siteye giriş sağlamalısınız. Web sitenizin etki alanını yazmalı ve Tüm web sayfalarını taradıktan sonra indirmeniz için bir bağlantı alacaksınız.

sitemap olusturma

sitemap nasıl oluşturulur

Dosyayı indirdikten sonra, cpanele girip ana dizine “sitemap.xml” adı olarak yükleme işlemini gerçekleştirmelisiniz.  Ana dizine attıktan sonra site haritasını Google’ye bildirme işlemi yapmalısınız.

Sitemap dosyasını oluşturmak için wordpress yönetim sisteminde yoast seo eklentisini yüklemeniz yeterli olacaktır. Yoast seo ile sitemap dosyası oluşturmak için işlemlere devam etmelisiniz.

Not: Yoast seo yerine diğer eklentileri de kullanabilirsiniz veya manuel olarak işlem yapabilirsiniz.

WordPress ile Sitemap Oluşturma

Popüler içerik yönetim sistemi olan wordpress ile sitemap dosyası oluşturmak için web sitenizin panel kısmına bilgileriniz ile giriş yaparak “eklentiler>yeni” ekle yolunu takip etmeli ve yeni eklenti ekleme sayfasına geçiş yapmalısınız.

Yoast seo eklentisini arama yerine yazarak çıkan eklentiyi şimdi kur butonuna basınız. Biraz bekledikten sonra ise etkinleştir diyerek kurulumu gerçekleştirmelisiniz. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra yoast seo, sitemap dosyasını otomatik olarak oluşturacaktır.

Google’ye Sitemap Dosyası Nasıl Gönderilir?

Site haritaları menüsünden, veri alanına site haritası dosyasının yolunu girmelisiniz. Dosyanın bulunduğu dizini girdikten sonra gönder butonuna basabilirsiniz.

google site haritası nasıl gönderilir

google site haritası gönderme

Site haritasını göndererek, sayfalarınızı Google botlarına bildirimde bulunmuş olacaksınız. Fakat tüm içeriklerinizin indeks alacağı anlamına gelmeyecektir.

Google Search Console Url Kaldırma Menüsü Ne İşe Yarar?

Bağlantı kaldırma aracı ile Google üzerindeki istemediğiniz sayfaları kaldırabilirsiniz.

Yeni istek butonuna basarak silmek istediğiniz içeriğinizi eklemeniz yeterli olacaktır. Daha sonra Google botları inceleyecek ve kaldırma işlemini uygulayacaktır. Anlık olarak sonuç vermeyecektir, bu yüzden biraz beklemelisiniz.

Google Search Console Bağlantılar Menüsü Ne İşe Yarar?

Bağlantılar menüsü üzerinde verdiğiniz ve almış olduğunuz bağlantıları görebilirsiniz. İç bağlantılar ise sitenizdeki herhangi bir sayfadan yine kendi sayfanıza yönlendirdiğiniz bağlantı anlamına gelir. İç linkleme, site mimarisini oluşturur. Sayfa içi seo optimizasyonu yaparken verdiğiniz iç bağlantıları bu alan üzerinde analiz edebilirsiniz.

Backlink nasıl alabileceğin konusunda bir bilginiz yoksa Doğal ve Etkili Backlink Alma Yöntemleri adlı makaleyi okuyabilirsiniz. Eğer web sitenize backlink çekiyor iseniz yine dış bağlantılar kısmında kontrol sağlayabilirsiniz. Fakat bilmeniz gerekir ki bu sonuçlar anlık olarak yansımamaktadır.

Google Search Console Ayarlar Menüsü Ne İşe Yarar?

Mülk ayarları kısmında sahipliğinizi doğrulayabilir, yeni kullanıcılar ekleyebilirsiniz. Bir arkadaşınızın sitenizi incelemesi için kullanıcı olarak kendisini ekleyebilir ve istatistiklere bakmasını sağlayabilirsiniz.

Mülk hesabınızı silme işlemini gerçekleştirebilir, aynı zamanda bilgi alabilirsiniz. Tarama istatistikleri sayfasında Google botlarının ne kadar tarama yaptığını, ne kadar dosya indirdiğini ve ortalama yanıt süresi gibi değerleri de elde edebilirsiniz.





Yorumlar 0

Fikrinizi Söyleyin
yandex metrica 1
Google Araçları • 16 Ocak 2022 • Yazar: Seobaz Destek
Tüm Detayları ile Yandex Metrica Kurulumu

Yandex Metrica, yandex arama motorunun yapmış olduğu bir web analiz aracıdır. Bu araç ile web siteye gelen trafiği kolay bir şekilde analiz etmenize olanak sağlar. Yandex Metrica…

google trends 1
Google Araçları • 30 Kasım 2021 • Yazar: Seobaz Destek
Google Trends Nedir?

Google Trends’i çok farklı amaçlar için tercih edebilirsiniz. Markanızın bilinirliği ölçmek, yeni pazar arayışına girmek, trendleri takip etmek, hedef kitlenizle iletişime…

Hoşgeldiniz

Burada seo konuşulur, seo yazılır, seo desteklenir, seo için fikir üretilir. Bizim işimiz seo siz de hazırsanız buyrun, başlayalım!

Hemen Teklif Al

Burada seo konuşulur, seo yazılır, seo desteklenir, seo için fikir üretilir. Bizim işimiz seo siz de hazırsanız buyrun, başlayalım!

FİYAT TEKLİFİ AL

Garantili Trafik Artışı & Büyüme Hedefi

Aylık SEO Hizmeti ile minimum 3 aylık sözleşmeli projelerde minimum %12’den %100’e kadar büyüme hedefi veriyoruz.