google trends 1

Google Trends Nedir?

Google Araçları • 30 Kasım 2021 • Yazar: admin

Google Trends’i çok farklı amaçlar için tercih edebilirsiniz. Markanızın bilinirliği ölçmek, yeni pazar arayışına girmek, trendleri takip etmek, hedef kitlenizle iletişime geçmek gibi çok fazla kullanım alanı sunar. Tüm bunlara Google Trends’in yıl sonunda ülkelerin aranan kelimeler için hazırladığı raporu inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Google Trends nedir sorusunun cevabı ise, Google’a ait bir servis ve arama kelimelerinin ne sıklıkla aratıldığını gösteren, ücretsiz bir araçtır. Hedef anahtar kelime hacmini, geçmiş arama hacimleriyle beraber karşılaştırarak sunar. Herkesin kullanımına açık olan Google Trends, güncel arama sorgularının takibi, gündem takibi, dönemlik iniş ve çıkış takibi gibi konuları değerlendirmek isteyenlerin tercih edebileceği bir sistem.

Google Trends Nedir

Google Trends Nasıl Çalışır?

Basit bir şekilde anlatacak olursak, arama yapılan kelimelerin tek bir havuzda toplayarak bu kelimeleri kullanıcıların önüne filtresiz bir şekilde getirir. Bu verilerin toplanması için herhangi bir IP adresine ya da kişisel bilgiye ihtiyaç duyulmaz. Yalnızca arama yapılan kelime ve konumu kullanılır. Kısacası sistem, verileri, aramanın yapıldığı coğrafya ve zamana ait arama sonuçlarının toplam miktarına bölerek, ortaya çıkan sayıları 0-100 arasında yapılandırır. Yapılandırma işlemi ise tüm aramalardaki oranlarına bağlıdır.

Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google Trends nedir sorusuyla ilgili aklınızda herhangi bir problem kalmadıysa nasıl kullanıldığı kısmına geçebiliriz.

Google Trends web sitesine girdikten sonra arama yapmak istediğiniz ülkeyi seçin. Eğer internet erişimi olan tüm ülkelerin arama verilerine ulaşmak istiyorsanız bu adımı yapmadan da ilerleyebilirsiniz. Ülke seçiminde, seçtiğiniz ülke neresiyse, o ülkenin kullanıcılarının yaptığı Google aramalarının genel bir tablosuna ulaşmış olursunuz.

Ana sayfada yıllara göre trend listelerine ve gündemin son trendlerine ulaşabilirsiniz. Burada bulunan başlıklardan herhangi birine tıkladığınızda ise istatistik ayrıntılarını görüntülersiniz. Ulaşmak istediğiniz veriye göre ana sayfa üzerinden detaylı olmayan güncel trendlere ya da arama çubuğundan yapacağınız aratmaya göre daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Arama çubuğuna, çalışmak istediğiniz kelimeyi yazıp arattığınızda, arama sonucu sayfasında karşınıza, bu kelimenin trend olduğu dönemler, en çok arama yapılan şehirler, tarih ve saate göre arama istatistikleri ve aradığınız kelimenin geçtiği diğer sorgular çıkar. Gördüğünüz gibi istediğiniz tek kelimeyle bile fazlasıyla detaylı bilgi elde edebiliyorsunuz.

Aynı zamanda, Google Trends üzerinde aynı anda farklı kelimeleri arayarak da bu kelimelerin istatistiklerini karşılaştırabilirsiniz. Mesela üç farklı kelimenin sorgusunu yıllara ya da aylara göre olan arama istatistiklerini karşılaştırıp kullanabilirsiniz.

Google Trends’in Faydaları Nelerdir?

  • Dünya genelinde yapılan aramaların hangi konu üzerine olduğunu görmenize yardımcı olur,
  • Özellikle özel günlerde, dönemsel olarak hangi aramaların yapıldığını görmenize yardımcı olur,
  • Google Trends üzerinden yıllık verilere ulaşma imkanı olduğu için, sezonluk ve mevsimlik değişimlere göre hangi dönemlerde hangi konu ya da kelimelerin aratıldığı verilerini görebilirsiniz,
  • Yapılan aramaların illere göre dağılışını analiz ederek hedef kitlenizin nerelerde yoğun olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz,
  • Yurtdışında satış yapmak ya da yabancı blog yazmak istiyorsanız, yurtdışında hangi kelimelerin veya konunun arandığını öğrenebilirsiniz,
  • Seçtiğiniz anahtar kelimelerin hangi dönemler daha çok aratıldığına bakabilirsiniz,
  • Anahtar kelimelerinize yakın olan kelimeleri tespit edebilir ve anahtar kelime planlamanızı bu verilere göre daha doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi Google Trends’in anahtar kelime planlamada ve hedef kitle belirlemede etkisi oldukça büyük.

Google Trends Ne İçin Kullanılır?

Google Trends, dijital pazarlama işiyle uğraşanlardan sadece gündemi takip etmek isteyenlere kadar birçok farklı kesimin kullanabileceği bir uygulamadır. Bu uygulamayı kullanabileceğiniz bazı amaçları şu şekilde sıralayabilir:

  • Yeni anahtar kelime arayışındaysanız ve özellikle Google Ads üzerinden reklam oluşturuyorsanız,
  • Sadece gündemi merak edip, günlük, haftalık, ya da aylık gibi farklı periyotlarda en çok aranan konunun ya da kelimenin ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız,
  • Anahtar kelimeler üzerinden yeni içerik arayışındaysanız,
  • Dijital pazarlama veya tanıtım kanalları alanlarda hedef kitle seçmek ve bu kitleye ulaşma istiyorsanız,
  • E-ticaretle uğraşıyor ve müşteri potansiyelini arttırmak için uğraşıyorsanız,
  • Reklam ve pazarlama konusunda profesyonelseniz ve Pazar eğilimi, rakip analizi gibi konuları takip etmek istiyorsanız,
  • Kullanıcıların davranışlarını analiz etmek istiyorsanız Google Trends’i kullanabilirsiniz.
Facebook ve İnstagramı karşılaştırarak örnek bir trend ölçümü yapalım:

Facebook ve İnstagram’ın son 30 günde yapılan aramalarda kullanılan sorgulamayı karşılaştırmak için anahtar kelime yerine “Facebook” ve karşılaştır yerine de “İnstagram” yazarak ülkeyi Türkiye olarak seçtiğinizde bu şekilde bir sonuç alıyorsunuz.

Screenshot 3

Screenshot 5

Screenshot 4

Google Trends Neden Takip Edilmeli?

Google Trends, Google Ads ve SEO uzmanlarının, dijital pazarlama işiyle uğraşan hemen hemen herkesin mutlaka takip etmesi gereken en önemli araçlardan biridir.  Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bu hizmet sayesinde yapacağınız trend analizlerinde sektördeki potansiyeli belirlemeniz çok daha kolay olacaktır. İnternet kullanıcılarının hareketlerini detaylı olarak analiz edebilmenizi sağlayan bu araç sayesinde oluşturduğunuz stratejilerinizin, çalışmanızın verimini arttırma ihtimali de daha yüksek olur.

Google Trends ve Google Ads

Google Ads uzmanlarının amaçlarından ilki, tıklama başına maliyetini (TBM) düşürerek sıralamalarda daha yüksek reklam sonuçları elde edebilmektir. Bu yüzden uzmanların en çok tercih ettiği ve kullandığı araçlardan biri Google Trends aracıdır. AdWords Uzmanı şimdiki adıyla Google Ads Uzmanı çalıştığı sektörle ilgili yapılan aramaları takip edip reklam vereceği anahtar kelimeleri buradan belirleyebilir. AdWords’un anahtar kelimenin kalite puanında dikkat ettiği kriterler tıklama oranı, açılış sayfası deneyimi ve reklam alaka düzeyidir. Google Ads uzmanı analiz ettiği Google Trends verilerini dikkate alarak anahtar kelime belirleyip bu anahtar kelimeler doğrultusunda landing page ve reklam metni içeriklerini oluşturduğunda kalite puanı daha yüksek olur. Bu noktada tıklama başına maliyet (TBM) düşer ve reklam sonuçlarında daha yüksek sıralara çıkılır.

Google Trends ve SEO

Google Trends, SEO verileriyle pazar analizlerinin ilişkilendirilmesinde kullanılır. Optimizasyon çalışmasında tek başına yeterli olmaz ama SEO’da kullanılabilecek verimli bir araçtır. Anahtar kelimenin ya da konu başlığının belirlenmesinde kullanılmak için yardım bir araçtır.

Google Trends’de araştırma yaparken önce geniş kapsamlı araştırmayla başlayıp trende göre konu bazında araştırmaya doğru daraltmamız gerekir. Aynı zamanda Google Trends ve SEO’yu uyumlu kullanabilmek için algoritma değişikliklerini yakından takip ederek SEO konusunda kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekir.

Google aramalarını düzenli takip ederek popüler olan her konu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmalıyız. Üzerinde çalıştığınız konuyla ilgili içerik hazırlayabilmek için seçtiğiniz anahtar kelimenin internet aralamalarında gösterdiği trend değeriyle, arama motorunun haberler, YouTube ya da alışveriş gibi çeşitli bölümlerde gösterdiği trend değerleri farklı olabilir. Bu değer farklılığını dikkate alarak içeriğinizi hangi aramalarda daha yüksek trend değerine sahipse o aramaya göre hazırlamalısınız. Sitenin yapısını tasarlarken de en çok trafik alan siteleri analiz ederek bu sitelerle karşılaştırma yapıp kendi sitenizin yapısını oluşturabilirsiniz.

Google Hot Trends Nedir?

Google Hot Trends, belirli arama sayısını geçmiş kelimeleri, anlık olarak, görsel slayt tarzında sunan bir araçtır. Bu aracı kullanan reklam veya pazarlama uzmanları, buradan gündemi yakından takip ederek, buradan sağlayacakları verilere göre gerçek zamanlı pazarlama (Real Time Marketing) çalışması yürütebilirler.

Screenshot 6

Screenshot 7

Google Trends’i Kimler Kullanabilir?

SEO ve SEM çalışmaları yürüten kişilerin zaten sıklıkla kullandığı Google Trends, internet üzerinde üretim ve satış yapan herkesin kullanması gereken bir araçtır. Marka bilinirliği çalışmaları, kullanıcı davranışının zamana göre değişiminin gözlemlenmesi, ürün veya hizmetlere duyulan ilginin analizi, online pazar analizi, rekabet analizi gibi çalışmalarda bu araçtan faydalanabilirsiniz.

Bununla birlikte içerik üreticileri ve e-ticaret yapan siteler, satışlarını arttırmak, site trafiğini arttırmak ya da arama motoru sıralamalarında ilk sıralara taşınmak için bu aracı kullanabilirler.

E-Ticaret Sitesi Olanlar İçin Google Trends

Sattığınız ürünler sezonluk ya da özel günlere yönelikse, ürünlerinizin satışı için hangi dönemlerde çalışma yapmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olur. Kampanya ve reklam çalışmalarınızı bu dönemde planlayarak hızlandırabilirsiniz.

Popüler konuları da buradan takip ederek bu konuları web sitenizde ya da blog adresinizde paylaşabilirsiniz. En çok aranan kelimeler üzerinden Ads reklamı verebilirsiniz.

Sonuç Olarak

Google Trends nedir, kimler kullanabilir ve neler yapılabilir gibi konuları detaylıca anlattık. Tek bir başlık altında Google Trends’le neler yapılır toparlayacak olursak;

  • İnternet üzerinde yapacağınız çalışmalar için daha doğru adımlar atmanıza yardımcı olur,
  • Ülke ve bölge bazında gündemi takip etmenizi sağlar,
  • Anahtar kelimeler, hizmet ya da ürünü kullanıcıyla buluşturmada en önemli unsurlardan biri. Kullanıcının arama motoruna en sık kullandığı kelimeleri tespit ederek yaptığınız anahtar kelime çalışmaları onları sitenize çekmede daha etkili olur. Bu noktada Google Trends, anahtar kelime analizinde kapsamlı bir kaynak imkanı sunar,
  • Eğer bir blog sahibiyseniz, yazılarınızı yazmadan önce yapacağınız Google Trends analizleriyle, site trafiğinizi arttırabilirsiniz,
  • Trend takibiyle görsel ve istatiksel veriler oluşturup bunları karşılaştırabilirsiniz,
  • E-ticaretle uğraşıyorsanız, kullanıcı hareketini bölgelere göre analiz ederek, ürün satışlarınızı arttırmanıza yarayacak bilgilere ulaşabilir, planlamanızı bu doğrultuda yapabilirsiniz,
  • Google Trends üzerinden yaptığınız analizleri Excel çıktısı olarak alabilirsiniz,
  • Google reklamları vermek istediğinizde anahtar kelime analizinizi buradan yaparak, Google Ads çalışmalarınızı daha başarılı hale getirebilirsiniz,
  • Hem marka bilinirliğinizi ölçebilir hem de rakip analizi yapabilirsiniz,
  • Çalışma yaptığınız anahtar kelimenin ya da konunun günlük, haftalık, aylık gibi kriterlerde aranmalarını analiz ederek bunu rapor haline getirebilirsiniz,
  • Google Trends üzerinden yapacağınız analizlerle SEO çalışmalarınızı iyileştirebilirsiniz,
  • Kullanıcı davranışlarını takip ederek pazarlama kriterlerinizi buna göre belirleyebilirsiniz,
  • Eğer bir haber siteniz varsa, haber konunuzu seçerken en çok aratılan konular arasından belirleyebilirsiniz,
  • Ürün ve hizmetleriniz için pazar araştırması yapabilirsiniz.




Yorumlar 0

Fikrinizi Söyleyin
google search console 1
Google Araçları • 16 Ocak 2022 • Yazar: Seobaz Destek
2021’de Google Search Console Rehberi

Google’nin kendi aracı olan Google Search Console (Google Webmaster) ile, web sitenizin istatistiksel verilerini, Google botlarının sitenizi taradığı ve nasıl göründüğü hakkında…

yandex metrica 1
Google Araçları • 16 Ocak 2022 • Yazar: Seobaz Destek
Tüm Detayları ile Yandex Metrica Kurulumu

Yandex Metrica, yandex arama motorunun yapmış olduğu bir web analiz aracıdır. Bu araç ile web siteye gelen trafiği kolay bir şekilde analiz etmenize olanak sağlar. Yandex Metrica…

Hoşgeldiniz

Burada seo konuşulur, seo yazılır, seo desteklenir, seo için fikir üretilir. Bizim işimiz seo siz de hazırsanız buyrun, başlayalım!

Hemen Teklif Al

Burada seo konuşulur, seo yazılır, seo desteklenir, seo için fikir üretilir. Bizim işimiz seo siz de hazırsanız buyrun, başlayalım!

FİYAT TEKLİFİ AL

Garantili Trafik Artışı & Büyüme Hedefi

Aylık SEO Hizmeti ile minimum 3 aylık sözleşmeli projelerde minimum %12’den %100’e kadar büyüme hedefi veriyoruz.